Copiii cu varsta sub cinci ani si care nu dorm suficient prezinta mari riscuri de a deveni obezi, arata un studiu realizat de cercetatorii americani.
Autorii studiului, publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, sustin ca exista "o puternica relatie intre durata somnului nocturn la varsta mica si obezitatea la copiii cu varste intre cinci si noua ani", noteaza 24heures.ch
Studiul a fost realizat pe un esantion de aproximativ 2.000 de copiii americani. In realizarea acestuia, expertii au tinut cont de mai multi factori care influenteaza greutatea (greutatea parintilor, activitatile fizice efectuate de copil) si de numarul de ore dormite pe noapte si de cel al orelor petrecute pentru siesta.
Micutii au fost impartiti in doua grupuri: cei cu varsta sub cinci ani si cei cu varsta intre cinci si 13 ani.
In ambele grupuri s-a descoperit ca anumiti copii nu dormeau mai mult de cinci ore si jumatate.
Specialistii au ajuns la concluzia ca 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la inceputul studiului erau obezi sau supraponderali. In plus, 36% dintre copiii care aveau la inceputul cercetarii peste 5 ani aveau probleme cu greutatea.
Autorii cercetarii au explicat ca in cazul copiilor mici, somnul insuficient, la inceputul studiului, a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normala sa fie supraponderal cinci ani mai tarziu si ca un copil suporaponderal sa devina obez.
Specialistii sustin ca somnul suficient pe timpul noptii previne obezitatea.
Copiii cu varsta sub cinci ani si care nu dorm suficient prezinta mari riscuri de a deveni obezi, arata un studiu realizat de cercetatorii americani.
Autorii studiului, publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, sustin ca exista "o puternica relatie intre durata somnului