Bursa a crescut în primele opt luni cu aproape 10%, performanţă care însă nu a fost atinsă decât de fondurile de investiţii ale ING.
Deşi au fost şi fonduri (spre exemplu, cele ale Aviva) care au avut o evoluţie negativă în august faţă de sfârşitul anului trecut, majoritatea au depăşit inflaţia de peste 5,4% anunţată de BNR pentru primele şapte luni ale anului. Cu toate că pentru luna august este aşteptată o creştere mai vizibilă a preţurilor în urma majorării TVA cu cinci procente, circa 20 de fonduri vor rămâne peste rata inflaţiei, care va trece de 6%.
Raportat însă la creşterile de anul trecut pe vremea aceasta, fondurile de investiţii ale asigurătorilor nu au performanţe mai bune.
De exemplu, pe primele opt luni din anul trecut, fondul Activ al italienilor de la Generali înregistra un avans puternic de 44%, în timp ce anul acesta în perioada similară, creşterea e doar de 4%. Şi alte fonduri de investiţii înregistrau creşteri de peste 20% care nu se mai regăsesc anul acesta. În paralel, acţiunile cotate la BVB (indicele BET compozit) au avansat pe parcursul lui 2009 cu peste 37%.
Plasamente atractive doar pe termen lung
Companiile de asigurări atrag însă atenţia că, fiind vorba de asigurări de viaţă, ele trebuie analizate pe o perioadă mai îndelungată, de cel puţin un an-doi, mai ales că micii investitori sunt sensibili la fluctuaţiile de randament.
Românii trebuie să vadă creşteri de minimum şase luni de zile, pentru a căpăta încredere şi pentru a investi în asigurări de tip unit-linked, şi până şi această încredere câştigată se poate pierde destul de uşor atunci când apar ştiri negative, spun managerii din asigurări.
Atractivitatea românilor faţă de unit-linked este cu toate acestea mai mare în 2010 decât în 2009, afirmă Theodor Alexandrescu, general manager al companiei de asigurări Alico.
"Apetitul r