24 de elevi din Colegiul Al.I.Cuza din Ploieşti care se consideră "cobai ai educaţiei" din ţara noastră vor să meargă la Strasbourg pentru a schimba imaginea ţării noastre şi sistemul de învăţământ.
Planul lor este parţial sortit eşecului din cauza unei diferenţe de 4.000 de euro care să acopere costurile deplasării.
Sunt atât de deştepţi, originali şi pregătiţi încât au câştigat invitaţia de a-şi expune opiniile şi propunerile în Parlamentul European pe 24 septembrie, în urma unui concurs la care au participat 50 de licee din România şi tot atâtea din fiecare ţară a Uniunii Europene. Ca urmare a entuziasmului lor, toţi elevii din colegiu care împliniseră 18 ani în 2009 au votat la alegerile europarlamentare, iar foarte mulţi ploieşteni au ajuns la urne după ce au fost informaţi, prin intermediul unui pliant sub formă de bancnotă, despre avantajele de a-şi alege parlamentarii care să îi reprezinte în Europa. "Din păcate, la Strasbourg nu putem spune că reprezentanţii noştri nu au ce să caute acolo şi că, în locul lor, ar trebui să fie alţi oameni, foarte instruiţi. Şi că, dacă mergem pe acest drum, probabil România şi celelalte ţări aflate într-o eternă tranziţie vor fi excluse din Uniune", spune cu incisivitate Emil Anton, unul dintre elevii participanţi la proiect.
Vor schimbarea
Elevii vor ca toată Europa să ştie despre necesitatea de a schimba radical sistemul de educaţie din România, bazat aproape exclusiv pe teorie, despre faptul că suntem singura ţară care avem resurse balneare, dar că, pentru acesta, avem nevoie de infrastructură, că sistemul bugetar este supra-dimensionat şi că toate statele UE ar trebui să-şi oblige cetăţenii să exploateze resursele pământului astfel încât să-şi asigure producţia de legume şi fructe. "Există şi un impediment pentru a ne face auziţi. Parlamentul European alocă 193 de euro de persoană, iar costul