Fragmentele umane au fost transportate la Institutul de Tracologie din Bucureşti pentru a afla perioada în care au fost înmormântate.
O familie din municipiul Râmnicu Vâlcea care locuieşte în cartierul Copăcelu, a descoperit în curtea casei mai multe ruine. „Făceam săpături pentru fosa septică, prin luna iunie, şi am dat de nişte ziduri vechi. Am anunţat arheologii Muzeului Judeţean de Istorie (MJI) Vâlcea care au venit şi au făcut cercetări. Ei au descoperit un mormânt triplu din neoliticul timpuriu", a declarat Andrada Vulpe, în curtea căreia s-a făcut descoperirea. Osemintele găsite şi fragmentele de ceramică au fost ridicate din zonă de angajaţii muzeului. „Cercetarea s-a terminat şi acum ne-au dat şi nouă aprobare să ne facem fosa septică şi ne putem apuca de lucrări", a mai precizat Vulpe.
Oasele pot fi duse în Germania pentru analiza ADN
Mariana Iosifaru, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul MJI Vâlcea a spus, astăzi, că mormântul descoperit în cartierul Copăcelu e din perioada Hallstatt (Ha1) cu influenţe Verbicioara V şi datează din secolele XIII - XII î. de Chr. „În locul în care se făcea o fosă am găsit o locuinţă şi un mormânt triblu, la o adâncime de 1,40 -1,60 metri, sub un strat de viitură. Cei trei morţi descoperiţi erau aşezaţi unul lângă altul, în poziţie chircită, cu doi bolovani mari deasupra lor. E vorba de un copil şi doi adulţi", a declarat Mariana Iosifaru. Osemintele au fost transportate la Institutul de Tracologie din Bucureşti pentru a afla exact perioada în care au fost înmormântate. „E posibil ca ele să fie duse şi în Germania, pentru a face analiza de ADN să vedem dacă cei trei morţi sunt din aceeaşi familie", menţionează Iosifaru. Desoperirea e interesantă pentru că nu s-a mai găsit până acum în judeţ şi locuinţă şi mormânt lângă ea. În zonă, au fost descoperite mai multe fragmente din ceramică din perioa