Cei care locuiesc la curte plătesc bani grei pentru lemne, în timp ce căldura în apartamente vine cu aceleaşi costuri din primăvară.
Apropierea sezonului rece și scăderea bruscă a temperaturilor le dau fiori reci pensionarilor care locuiesc la curte.
Au început deja aprovizionarea cu material lemons şi acest lucru poate fi observat, de ceva vreme, pe străzile Severinului, unde în faţa caselor pot fi observate grămezi de lemne de diferite mărimi, în funcţie de posibilităţile fiecărui proprietar.
Dacă pentru aceia care au pădure, proprietate personală, aprovizionarea cu lemne nu ridică nicio problemă, pentru ceilalţi anotimpul rece e un adevărat calvar.
Cei mai mulţi sunt nevoiţi să scoată din buzunar între 1300 şi 1700 lei pentru o maşină de lemne, strângându-şi bani de pe un an pe altul.
Şi cum costurile nu sunt deloc mici în comparaţie cu veniturile lor, unii au început deja să renunţe la încălzirea unor camere, pentru ca lemnele să le ajungă tot anul.
Maria Buzgure locuieşte la casă, în Severin. Are patru camere, însă din cauza lemnelor puţine pe care reuşeşte să le cumpere, nu face focul decât în două.
“Anul acesta, am dat 1500 lei pe lemne şi încă 200 pentru tăiere şi depozitare. Costul unei maşini de lemne este foarte mare în comparaţie cu pensia mică pe care o am. Lemnele pe care le-am cumpărat sunt puţine, dar o să fac economie şi am să fac focul doar în două camere, pentru ca lemnele să-mi ajungă pe perioada iernii”, ne-a spus femeia.
Potrivit reprezentantilor Romag Termo, cei care locuiesc la bloc vor avea aceleaşi cheltuieli ca şi anul trecut. “Ultima majorare a gigacaloriei a avut loc pe 1 aprilie, care a crescut de la 117,5 la 159. Locatarii de la bloc vor plăti aceleaşi cheltuieli ca şi anul trecut. Deocamdată, subvenţiile se menţin”, ne-a declarat Cornel Dumangiu, şeful Secţiei Termofic