Peste 1.3 milioane de angajaţi din instituţiile publice din ţară vor colecta selectiv deşeurile de ambalaje din această toamnă, în urma adoptării unei legi în acest sens şi a pornirii unei campanii de informare şi responsabilizare.
1 /.
Campania, intitulată „Legea 132/2010 – Instituţiile publice colectează selectiv” este organizată de Comisia de Mediu din Camera Deputaţilor, Asociaţia Green Revolution, cu sprijinul Gărzii de Mediu, Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje şi Asociaţiei Green Area.
Aceasta debutează cu un proiect pilot în şase instituţii publice. Astfel, Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, Administraţiei, Senatul şi Preşedinţia. Din toamnă, ele vor colecta selectiv deşeurile de ambalaje, direct, numind o persoană responsabilă de asta sau indirect, atribuind responsabiltatea unui operator specializat.
Potrivit legii care a intrat în vigoare în august, toate deşeurile colectate astfel vor fi reciclate. Iniţiativa legislativă prevede şi amenzi. Astfel, după cum a explicat preşedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, care este şi iniţiatoarea legii, sancţiunile financiare pornesc de la 500 de lei şi pot ajunge la 10.000 de lei.
Amenzile sunt împărţite pe categorii: între 500 şi 1.000 de lei pentru conducătorii instituţiilor care nu asigură buna desfăşurare a proiectului sau care nu încheie un contract de predare a deşeurilor şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru operatorii care nu preiau deşeurilor colectate selectiv sau le preiau la grămadă.
Educaţie ecologică de la vârf în jos
Sistemul va funcţiona în toate instituţiile locale subordonate celor centrale în care este demarat proiectul pilot.
„Dacă o parte din aceste măsuri vor fi realizate şi acasă, atunci putem spune că legea va educa în spiritul ecologic între 1 şi 4 milioane de români”, a declarat Raluca Fiser, pre