Economia italiană dă din ce în ce mai multe semne de oboseală, iar sindicatele au anunţat o toamnă de proteste, greve şi manifestaţii zilnice împotriva noilor reforme ale Executivului ce prevăd reduceri drastice de buget ce vor duce la disponibilizări masive.
Profesorii ameninţă cu greve chiar în pragul începerii noului an şcolar, ca de altfel şi agricultorii şi muncitorii rămaşi în şomaj tehnic de luni întregi sau trimişi direct acasă de patroni. Anunţul survine pe fondul publicării ultimelor date ale Biroului de statistică Istat, potrivit căruia economia italiană a înregistrat din nou pierderi (1,7% în primele 6 luni ale anului) şi un număr record de şomeri mai ales în domeniul construcăţiilor, al textilelor şi al electronicii.
Primele sindicate ce au decretat mobilizarea generală sunt cele din învăţământ ce organizează zilnic pichete atât la Roma, cât şi la inspectoratele şcolare regionale, pentru a protesta fata de blocarea şi desfiinţarea a mii de posturi în şcoli. Mai mult, dascalii anunţă gesturi extreme: „În aceste condiţii nu ne rămâne decât greva foamei". Este apelul unei învăţătoare de 55 ani, şomeră. suplinitoare de peste 25 de ani.
Pe lângă profesori, agricultorii au ieşit în stradă încă de la începutul săptămânii. Mii de păstori din insula Sardinia au invadat luni centrul Rmei, blocând ore bune traficul din capitală şi cerând sprijinul statului pentru a salva un sector deja în criză, ce suferă pierderi record de mai mulţi ani. Exporturile de brânză de oaie de pildă au scăzut cu 10% numai în ultimele luni. Se cer şi noi măsuri de eliminare a concurenţei neloiale în special pe piaţa laptelui şi a brânzeturilor.
Protestatarii au acuzat Executivul de la Roma că subvenţionează firme italiene ale căror produse „made in Italy" sunt în realitate fabricate mai ieftin în alte ţări. Un exemplu, dat de asociaţia de profil Coldiretti est