Serviciul datoriei publice totale va urca anul viitor la 55,6 mld. lei (circa 13 mld. euro), cu 12% peste nivelul din acest an, conform estimărilor Ministerului Finanţelor, amplificând nevoile de lichidităţi ale statului.
Pe piaţă, calculele privind necesarul de finanţare atât pentru sfârşitul acestui an, cât şi pentru 2011 diferă de la un analist la altul, fiind complicate de incertitudinile privind capacitatea Finanţelor de a ancora cheltuielile şi de a majora veniturile la nivelul programat.
Potrivit estimărilor ING Bank, anul viitor Finanţele va trebui să refinanţeze datorii în monedă locală de 17 mld. lei (aprox. 4 mld. euro), iar deficitul bugetar va fi de 31 mld. lei. Conform angajamentului faţă de FMI şi UE, Ministerul Finanţelor trebuie să reducă deficitul bugetar de anul viitor la 4,4% din PIB, respectiv 24,3 mld. lei.
Finanţele vor avea de rostogolit în 2011 un volum mare de datorie pe termen scurt contractată în acest an şi în 2009. Serviciul datoriei publice guvernamentale pe anul viitor cuprinde rate de capital de circa 11,3 mld. euro şi dobânzi de 2 mld. euro, adică un total de peste 13 mld. euro.
În vara anului viitor ajung la scadenţă şi certificatele de trezorerie în euro lansate în iulie, în valoare de 1,2 mld. euro.
Pentru următorii trei ani, Trezoreria are în vedere contractarea unor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoare de şapte miliarde de euro. Iar prima emisiune de titluri în euro va fi lansată luna viitoare, potrivit secretarului de stat din Finanţe, Bogdan Drăgoi, adică mai devreme decât era anticipat.
Un astfel de program presupune o strategie de finanţare pe termen mediu şi lung, o viziune de risc şi în ceea ce priveşte performanţa economică pe termen mediu şi lung.
Rămâne de văzut ce rol va juca anul viito