Impozitarea oricarui venit despre care vorbeste Puterea nu are nicio legatura cu cresterea veniturilor de la buget si nu va face decat sa complice si mai mult sistemul fiscal din Romania. Cel putin asta se intelege din propunerea de majorare a pensiilor ce urmeaza sa fie impozitate.
Pentru politicieni, impozitarea oricarui venit nu este o sursa de venit la buget, ci doar un principiu corect care trebuie aplicat. Si au dreptate, daca ne gandim ca ce vor lua prin impozit urmeaza sa dea inapoi prin majorare si invers.
Astfel, pensiile mai mici de 1.000 de lei vor fi impozitate cu 16% si apoi majorate cu 19% pentru a anula efectul negativ. Adica un simplu joc cu bugetul si veniturile oamenilor. Sau demagogie si populism, dupa cum spun reprezentantii Opozitiei.
UNPR a anuntat ca accepta principiul impozitarii tuturor veniturilor, dar numai daca pensiile sub un anumit prag sunt protejate.
"Este corect, dar sub un anumit prag nu poti sa scazi. (...) Daca vrei sa aplici principiul, trebuie sa aplici si o masura compensatorie astfel incat sa nu fie afectat venitul pensionarilor. Daca majorezi pensiile cu 19,047% atunci poti sa le impozitezi cu 16% pentru ca omul nu va fi afectat deloc", a declarat pentru Ziare.com liderul deputatilor Uniunii, Eugen Nicolicea.
"Scopul nu e sa aduci bani la buget pe spinarea celor saraci. Am spus ca asa ceva nu acceptam. Masura noastra este de protectie pentru cei cu pensiile care nu mai pot sa scada", a adaugat deputatul UNPR.
Astfel, in opinia UNPR-istilor, majorarea pensiilor ar urma sa fie suportata din veniturile castigate cu impozitarea altor venituri. Pentru democrat-liberali, insa, nu este o varianta concreta, chiar daca e corecta.
"Pozitia UNPR este corecta, insa trebuie sa vedem daca exista surse de majorare a pensiilor mai mici de 1.000 de lei. Pentru