Urmaşii dictatorului au chemat teatrul în instanţă pentru încălcarea "dreptului de marcă" în spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", o reconstituire a celebrului proces din decembrie 1989.
1 /.
Moştenitorii familiei Ceauşescu au chemat în instanţă Teatrul Odeon, care, în decembrie anul trecut, a găzduit două reprezentaţii ale spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", o reconstituire a procesului cuplului de dictatori, producţie a Institutului Internaţional pentru Crimă Politică din Germania.
Potrivit lui Haralambie Voicilaş, avocatul lui Valentin Ceauşescu, teatrul care a găzduit acest spectacol a încălcat dreptul de marcă, fapt pentru care a fost chemat în intanţă, prima înfăţişare urmând să aibă loc mâine, la Tribunalul Bucureşti.
"Este o chestiune de onoare"
"Marca Nicolae Ceauşescu a fost înregistrată la OSIM de către Valentin Ceauşescu şi de Mircea Opreanu (ginerele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu - n.r.). Nimeni nu are voie să-l folosească fără acordul familiei acestuia", explică Voicilaş.
Decizia urmaşilor soţilor Ceauşescu a fost luată după ce Teatrul Odeon a fost avertizat că trebuie să renunţe la găzduirea reprezentaţiei, printr-o scrisoare înmânată chiar de către profesorul Opreanu.
"Despăgubirile financiare cerute de familia Ceauşescu sunt de 1 leu. Până la urmă, aici este vorba despre o chestiune de onoare, nu despre bani, iar aceasta poate fi şi o pildă pentru români, care trebuie să înveţe să respecte legea", explică avocatul.
"Pentru actul artistic, numele îşi pierde calitatea de marcă"
"Nu se poate să fie încălcată marca Nicolae Ceauşescu pentru o reprezentare artistică", vine să îl contrazică pe colegul său de breaslă avocatul Gabriel Turcu, specialist în probleme de proprietate intelectuală. Potrivit acestuia, legea dreptului de marcă poate