Fiscul a ajuns la concluzia că e mai ieftin să şteargă restanţele mai mici de 10 lei decât să emită somaţii către datornici. În 2010, pentru a aduce 100 de lei la buget, birocraţii au cheltuit alţi doi lei în procesul de colectare. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cheltuit circa 20 milioane de lei în prima jumătate a anului pentru cele 4,8 milioane de scrisori de somaţie trimise datornicilor, după cum reise din declaraţiile preşedintelui instituţiei, S
Fiscul a ajuns la concluzia că e mai ieftin să şteargă restanţele mai mici de 10 lei decât să emită somaţii către datornici. În 2010, pentru a aduce 100 de lei la buget, birocraţii au cheltuit alţi doi lei în procesul de colectare.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cheltuit circa 20 milioane de lei în prima jumătate a anului pentru cele 4,8 milioane de scrisori de somaţie trimise datornicilor, după cum reise din declaraţiile preşedintelui instituţiei, Sorin Blejnar.
„În urma analizei costurilor de trimitere a somaţiilor către datornici, am constatat că, în multe cazuri, valoarea de recuperat era mai mică sau apropiată de valoarea de cost a procedurii de emitere şi transmitere a unei somaţii, de circa 4 lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de câţiva ani încoace. Odată cu aplicarea dispoziţiilor acestui ordin, vom realiza economii semnificative la bugetul instituţiei“, spune Blejnar. ANAF a modificat procedura de emitere a somaţiilor şi a deciziilor de plată, urmând ca restanţele mai mici de 10 lei să fie şterse din cauza costurilor administrative prea mari. În primele şase luni, numărul somaţiilor a crescut cu 26,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, dar valoarea totală a creanţelor a scăzut cu 42,9%, la 14,18 miliarde de lei, iar sumele încasate efectiv, ca urmare a somaţiilor, au fost de 3,8 miliarde de lei, doar 26,8% din total.
Costul birocraţi