Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, decizia fiind luată cu 66 de voturi pentru şi o abţinere. "Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, în vederea creării unui cadru legal, complex şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o înaltă protecţie, încurajând totodată mediul concurenţial din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune în legislaţia
Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, decizia fiind luată cu 66 de voturi pentru şi o abţinere.
"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, în vederea creării unui cadru legal, complex şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o înaltă protecţie, încurajând totodată mediul concurenţial din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională atât prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European şi a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cât şi reglementarea drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor şi ale creditorilor la încheierea şi derularea diverselor contracte de credit", a declarat în plenul Senatului vicepreşedintele ANPC, Samuel Calotă.
Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a adoptat cu unanimitate de voturi raport favorabil, fără amendamente.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a declarat că este îngrijorător că sistemul bancar din România ignoră aplicarea dispoziţiilor acestei ordonanţe.
"Este îngrijorător faptul că sistemul bancar din România alege să sfideze un act normativ de care cetăţeanul român are nevoie, astfel încât aceşti clienţi ai băncilor ajung să se organizeze în tot felul de grupuri care apelează la avocaţi, chemaţi să mear