Statele Unite vor fi probabil nevoite să menţină câteva mii de militari în Irak după 2011, pentru a controla tensiunile religioase şi a susţine armata irakiană, care nu a ajuns, încă, la maturitate, comentează AFP. La 31 august, preşedintele Barack Obama a marcat oficial sfârşitul misiunii de luptă a trupelor americane în această ţară. Cei aproximativ 50.000 de soldaţi americani care sunt, în continuare, staţionaţi pe teritoriul irakian, au ca principală sarcină susţi
Statele Unite vor fi probabil nevoite să menţină câteva mii de militari în Irak după 2011, pentru a controla tensiunile religioase şi a susţine armata irakiană, care nu a ajuns, încă, la maturitate, comentează AFP.
La 31 august, preşedintele Barack Obama a marcat oficial sfârşitul misiunii de luptă a trupelor americane în această ţară. Cei aproximativ 50.000 de soldaţi americani care sunt, în continuare, staţionaţi pe teritoriul irakian, au ca principală sarcină susţinerea militarilor irakieni.
Ultimul militar american ar urma să părăsească teritoriul Irakului la sfârşitul anului viitor.
Dar, în privat, oficiali din cadrul Pentagonului admit că trupele ameriane trebuie să rămână acolo peste acest termen-limită.
Forţele irakiene sunt, într-adevăr, foarte dependente de logistica pe care armata americană le-o pune la dispoziţie, dar şi de consilierea oferită.
Totodată, există o puternică teamă privind reizbucnirea mai vechilor conflicte interreligioase.
"Prioritatea este mai puţin de a-i învăţa (pe militarii irakieni) să utilizeze arme, cât mai ales de a asigura o prezenţă suficientă pentru a se evita tensiunile între grupurile etnice şi religioase", a declarat Stephen Biddle, din cadrul Council on Foreign Relations, un grup de reflecţie.
Vor fi necesari aproximativ 10.000 de soldaţi
De asemenea, în pofida unei diminuări semnificative a violenţelor, faţă