Vânzarea abuzivă a celebrei instituţii către Centrul Ortodox Filocalia a fost anulată de lichidatorul judiciar. Obiectivul a fost reofertat spre cumpărare Primăriei Brad, deşi Minvest Deva susţine că muzeul se află în proprietatea sa.
Centrul Ortodox „Filocalia” din Bucureşti nu va fi proprietarul şi nici măcar administratorul celor 500 de kilograme de eşantioane aurifere care se află în zestrea Muzeului Aurului din Brad. Tranzacţia din octombrie 2009, prin care lichidatorul judiciar al filialei Bradmin, aparţinând de Minvest Deva, a vândut obiectivul pentru 100.000 de lei (preţul unui apartament la periferia Devei) a fost anulată de acesta, după ce cumpărătorul a încercat fără succes să-şi intabuleze muzeul.
Potrivit declaraţiilor făcute de Nick Teodoreanu, preşedintele Filocalia, instituţia intenţionează să se îndrepte cu acţiune în instanţă împotriva lichidatorului care i-a vândut blana ursului din pădure.
Vânzarea, actul doi
Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Brad, Florin Cazacu, după licitaţia eşuată cu Filocalia, lichidatorul a notificat Primăria Brad ca în termen de maximum 30 zile să-şi exprime în scris intenţia de cumpărare a imobilului ce adăposteşte Muzeul Aurului, la acelaşi preţ de 100.000 de lei. Lucru pe care Consiliul Local Brad l-a aprobat deja. „E o ocazie unică de a obţine în proprietate, cu orice risc, un astfel de obiectiv pentru comunitatea Bradului. Muzeul Aurului a rămas singura atracţie a zonei pentru turişti. Nu ne permitem să-l pierdem”, a spus Florin Cazacu.
Oferta lichidatorului judiciar pare însă un fruct otrăvit. Potrivit lui Ladislau Fărcaş, director general Minvest, lichidatorul judiciar nu poate vinde Muzeul Aurului. „Avem documente care atestă că Minvest a cumpărat muzeul de la Bradmin în 2008. Suntem în litigiu cu firma de lichidare judiciară şi avem legea de partea noastră pentru a ob