Arhitectul bucureştean Gheorghe Radu Stănculescu a descoperit într-un document din arhivele Marinei Militare Britanice un amănunt care schimbă istoria sportului-rege din ţara noastră. Sursa: Vlad Stănescu
Istoria fotbalului românesc începe cu o menţiune ambiguă. Se spune că la Arad, în 1888, "un grup de tineri bătea mingea". Aradul nu era în graniţele României atunci şi nici cuvântul "fotbal" nu era specificat clar în respectivul articol publicat în presa vremii.
Sportul-rege s-a practicat însă în zona ţării noastre cu mult înainte de "momentul Arad". Descoperirea care schimbă cronologia începuturilor fotbalului în ţara noastră îi aparţine unui arhitect bucureştean.
23 de ani mai devreme
Gheorghe Radu Stănculescu are 62 de ani şi un mare hobby. Acesta nu este nicidecum fotbalul, ci genealogia.
Citiţi o poveste pasionantă despre arborele de familie, despre vremuri îndepărtate când englezii n-aveau nicio problemă să lase baltă Regatul şi să-şi refacă viaţa în România şi, în special, despre cel mai vechi document în care se face negru pe alb referire la jocul de "football" în ţara noastră.
Marinarii englezi jucau fotbal în zona Dunării în anul 1865, cu 23 de ani înainte ca tinerii arădeni să înceapă "să bată mingea"! Acest amănunt reiese dintr-un document din arhivele Marinei Militare Britanice. Este vorba despre un raport al comandantului navei militare HMS "Cockatrice", locotenentul de marină Gillson, adresat Amiralului Lord Paget, comandantul Flotei Mediteraneene din cadrul "Royal Navy".
Britanicii fugeau de ţânţari
În raportul datat la 26 ianuarie 1866 (vezi facsimile), locotenentul Gillson a dezvăluit că a ordonat să fie "schimbat locul de ancorare obişnuit al vasului într-alt loc, unde acesta era de acum expus brizelor şi lângă care se afla un câmp care servea drept un excelent te