Statul şi-a mai "plătit" din restanţele faţă de acţionarii Fondului Proprietatea în AGA din 6 septembrie când au fost aprobate numirea lui Franklin Templeton drept administrator şi listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru micii acţionari ai fondului, o serie de întrebări persistă şi va trebui să-şi găsească răspunsul în următoarele luni.
1. Când se va lista Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti?
Numărătoarea inversă pentru listarea la Bursă a început pe 18 august când Fondul s-a înregistrat la CNVM în categoria alte organisme de plasament colectiv de tip special. Atunci administratorul Franklin Templeton a primit un termen de 90 de zile pentru a pregăti listarea. Până pe 22 decembrie, Franklin Templeton trebuie să depună toate documentele necesare admiterii la tranzacţionare la CNVM spre aprobare. Prospectul de admitere la cota bursei este cel mai important document supus aprobării arbitrului pieţei de capital şi va fi întocmit de consorţiul de brokeri Raiffeisen Capital & Investment, BRD şi ING. Obţinerea avizelor de la CNVM şi BVB poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, astfel că listarea fondului ar putea avea loc în primul trimestru al anului viitor aşa cum au anticipat oficialii Templeton. Fondul se va lista direct, fără a mai derula o ofertă publică de acţiuni.
"Atunci când se va lista fondul este foarte important ca Bursa de la Bucureşti să aibă o infrastructură bine pusă la punct, astfel încât să nu existe nicio diferenţă pentru investitorul străin între tranzacţionarea de la Bucureşti şi cea de la Londra sau altă mare bursă din lume", spune Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.
2. La ce preţ se vor tranzacţiona acţiunile Fondului pe bursă?
Brokerul este de părere că, în primele luni, acţiunile se vor tranzacţiona la un preţ cuprins între valoarea de pe piaţa gri (azi