Creşterea TVA a determinat, în prima lună după majorare, încasări la bugetul de stat cu 25% mai mari comparativ cu media veniturilor din lunile anterioare, a spus premierul Emil Boc. "În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lună de la implementarea TVA arată că veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decât veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Majorarea TVA de la 19 la 24
Creşterea TVA a determinat, în prima lună după majorare, încasări la bugetul de stat cu 25% mai mari comparativ cu media veniturilor din lunile anterioare, a spus premierul Emil Boc.
"În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lună de la implementarea TVA arată că veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decât veniturile medii din lunile anterioare.
Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Majorarea TVA de la 19 la 24% a însemnat o creştere practic cu 26 de procente, încasările sunt cu 25% mai mari faţă de media lunilor anterioare, deci suntem oarecum în grafic, dar la capitolul colectare şi evaziune fiscală aş ruga să se aibă în vedere că este o prioritate majoră", a spus Boc, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
La prima rectificare bugetară din acest an, aprobată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimat în scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei. Cele mai mari diminuări de încasări au fost estimate la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Executivul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.
În primele şapte luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei. Pe venituri, creşt