Proiectul prin care s-ar putea dubla, de la anul, contribuţiile sociale ale persoanelor cu venituri din activităţi independente este orfan. Nici "părinţii" de drept, Munca şi Finanţele, dar nici "naşu' mare", Executivul, nu vor să îl recunoască şi spun că e din flori de guvernare Boc.
Ceea ce este clar însă, după cum a reieşit din şedinţa de Guvern de miercuri, este că niciuna dintre aceste instituţii nu este de acord cu el. Nu total, cel puţin. Rugat să explice faptul că a fost făcut public un document care poate afecta veniturile a sute de mii de oameni, pe care, în final, nimeni nu şi-l asumă, purtătorul de cuvânt al Executivului a tăiat-o, din scurt: "Haideţi să nu ne concentrăm pe subiectele acestea de cancan".
Mâine-poimâine Guvernul Boc ar putea breveta expresii ca "se bârfeşte în Monitorul Oficial" sau "s-a şoptit prin Ordonanţă".
Dacă tot a venit vorba despre spectacol însă, trebuie apreciată (ca penibilă) prestaţia de miercuri a şefilor de la Muncă şi Finanţe la proba de vals pe lângă un răspuns care să aibă legătură cu realitatea, imediată sau previzibilă. Întrebaţi dacă au bani de pensii (nu de alta, dar preşedintele României a spus că situaţia la acest capitol este dramatică), cei doi miniştri au făcut tot posibilul pentru a acoperi cu cât mai multe cuvinte faptul că nu spun nimic. Versurile acestui vals au fost "Ă...", "Avem suma prevăzută în buget", "Vom vira bani" şi "Avem obligaţia", repetate până când cei prezenţi au renunţat, exasperaţi, să mai pună acea întrebare foarte simplă, de răspunsul căreia poate atârna întreaga fiscalitate de la anul: "De unde bani pentru pensii?".
Preşedintele a spus că factura socială are un deficit de peste 3 miliarde de euro, care înseamnă vreo 3% din PIB, respectiv cât bugetul unui minister. Problema nu este însă numai de bani. Anul viitor România trebuie să se încadreze într-un deficit bugeta