Dacă sunt cariaţi sau cresc strâmb, aşa-numiţii molari de minte trebuie extraşi fără ezitare. Sunt însă situaţii în care pot fi folosiţi pentru lucrări dentare. Sursa: SHUTTERSTOCK
Molarul 3 sau măseaua de minte este ultimul dinte permanent de pe arcadă, care apare de obicei între 17 şi 25 de ani. La circa 20% dintre oameni, aceste măsele nu mai apar deloc. În majoritatea cazurilor aceste măsele cresc strâmb sau se cariază foarte repede din cauză că maxilarul s-a micşorat.
"Alimentaţia omului s-a schimbat de-a lungul timpului, şi din acest motiv omul secolului XXI nu mai are nevoie de acelaşi număr de dinţi ca strămoşii săi", spune Alexandru Iacob, stomatolog la Clinica "Dental View" din Bucureşti.
"20% din populaţie nu mai are măsele de minte"
Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte "viaţa" molarului de minte. Unii stomatologi consideră că este mai bine să-i scoateţi chiar dacă nu sunt cariaţi. Alţii preferă să evite extracţia pentru eventualitatea în care ar putea fi folosiţi ca sprijin pentru diverse lucrări dentare.
"Dacă molarul de minte e puţin afectat, dar are o poziţie relativ funcţională e bine să se încerce salvarea lui, mai ales dacă va putea fi folosit în alte lucrări", crede stomatologul Alexandru Iacob.
Mărimea maxilarelor a început să scadă, însă numărul dinţilor care cresc încă se păstrează, ceea ce face ca molarul de minte să nu mai aibă spaţiul necesar pentru a erupe.
"De ceva timp s-a constatat că molarul de minte nu mai apare la toată lumea. Studiile arată că 20-25% din populaţie nu mai prezintă acest dinte, şi procentul creşte", adaugă medicul Alexandru Iacob.
Măseaua de minte se cariază frecvent şi din cauză că nu-şi îndeplineşte funcţia - masticaţia -, dar şi pentru că e slab mineralizată.
"Dacă poziţia unui dinte e defectuoasă şi nu p