Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedură aprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş, citat de Mediafax.
"Lucru cel mai important pe care l-am corectat şi va funcţiona începând de luni este cel legat de stoparea la sursă. După publicarea Ordonanţei, cel care este plătitorul va face declaraţia şi plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de autor", a spus Botiş.
El a arătat că în cazul angajaţiilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale.
De asmenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Botiş a explicat că angajaţii care au salarii şi primesc cu reguralitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vor plăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar.
Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.Ialomiţianu: Ordonanţa 58 se va aplica şi pentru PFA care obţin venituri din drepturi de autor
Persoanele fizice autorizate care obţin venituri din drepturi de autor vor plăti contribuţii potrivit prevederilor din ordonanţa 58, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
"Persoanele fizice autorizate...ele obţin două categorii de venituri - venituri din drepturi de autor şi alte venituri. Dacă obţin venituri din drepturi