Este unul dintre cei mai buni radio-astronomi din România şi este recunoscut şi la nivel internaţional. Fizicianul, care a lucrat şi ca metrolog, este implicat şi în proiectul care va realiza primul satelit românesc.
„Nu e ţina noastră să căutăm extratereştri, dar căutăm să acultăm universul“, a ţinut să precizeze, încă de la început, Paul Dolea. Practic, prin studiile şi experimentele sale încearcă să completeze astronomia deja cunoscută, cu o parte care poate fi auzită, prin unde radio de foarte joasă frecvenţă.
„Frecvenţelor ultrajoase nu li s-a dat importanţa cuvenită până acum. Analizându-le putem afla informaţii foarte valoroase despre natură şi univers, cum ar fi variaţiile climatic sau activitatea seismică“, explică fizicianul.
Observatorul de la Mărişel
Pe două terenuri alăturate din Mărişel, Paul Dolea a proiectat şi a realizat un observator astronomic. „Este cel mai înalt observator din România, pentru că este la o altitudine de 1.130 de metri“, spune fizicianul.
În principal, observatorul va fi folosit pentru radio-astronomie, iar acolo vor fi instalaţi toţi senzorii necesari pentru a asculta sunetele din univers. „Cei de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ne-au cerut să îi lăsam să facă la Mărişel unele măsurători a unor particole din radioaţia cosmică“, mai spune Paul Dolea.
Tot la Mărişel, a organizat in acest an o şcoală de vară pentru elevi, pe care i-a iniţiat în atronomie şi în tehnici de comunicaţii radio.
Primul satelit românesc
Fizicianul, care a lucrat şi ca metrolog, este implicat şi în proiectul care va realiza primul satelit românesc. „Este vorba despre nano-satelitul Goliat, ce ar urma să fie lansat în spaţiu în 2011“, spune Paul Dolea.
Micul satelit va fi un cub cu latura de 10 centimetri. Una dintre antenele de la Mărişel va fi destinat urmăririi şi comunicării cu nano-