După ce Parlamentul României a emis Legea 221/2009, prin care foştii deţinuţi politic din perioada regimului comunist au putut solicita în instanţă acordarea de despăgubiri financiare, pe rolul instanţelor au apărut şi dosare în care foşti informatori ai Securităţii, condamnaţi iniţial pentru delicte politice, cer despăgubiri de sute de mii de euro. Sursa: Mihai Șoica
Un astfel de caz este cel al preotului Ştefan Roşu din Turda care, deşi a fost un informator zelos al Securităţii, cere despăgubiri de 116.700 de euro. Preotul Roşu este descris de securiştii cu care a acceptat să facă o înţelegere ca fiind un informator “corect şi sincer".
Într-o notă întocmită de locotenentul major de securitate Vasile Iozsa, preotul Roşu este deconspirat ca şi informator al Securităţii după ce s-a întors din închisoare. "Din anul 1953 este agentul organelor noastre având dosarul personal 3296. Pe baza materialelor informative furnizate au fost trimişi în instanţă şi condamnaţi numiţii Popa Luca, la zece ani, şi Chira Veronica, la şase ani închisoare. În munca cu organele noastre a dovedit corectitudine şi sinceritate. Este un agent bun", notează ofiţerul de securitate.
Preotul informator
Anul 1953, pomenit de securitul Iosza, coincide cu anul în care preotul Ştefan Roşu s-a întors din închisoare. Cu un an înainte, preotul a fost ridicat de acasă, din localitatea Cacova Ierii, judeţul Cluj, de către Securitate şi dus la Cluj pentru anchetă.
"În seara de 15 august, am fost ridicat de acasă din Cacova Ierii, unde eram preot. Am fost arestat de Securitatea din Iara, rămănându-mi acasă soţia şi trei copii minori. Am fost acuzat că i-aş fi îndemnat pe credincioşii din parohia mea să nu se înscrie în colectiv, fiind acuzat că sunt şi membru al Partidului Naţional Ţărănesc", spune Ştefan Roşu, care acum are 92 de ani.
Preotul a fost