Corpul nostru este apă în proporţie de 60%, iar mediul lichid este esenţial pentru viaţă. Specialiştii atrag atenţia asupra importanţei de a consuma cel puţin doi litri de apă pe zi cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Apei, desfăşurată la Stockholm.
Apa este legătura dintre toate elementele organismului. Fluidele din corp pot fi asemănate unui ocean în care milioane de celule îşi desfăşoară activitatea, într-un ansamblu bine reglat.
Mai citeşte şi:
Reţea meteo pentru prevenirea dezastrelor
Acest mediu furnizează celulelor nutrienţii necesari funcţionării şi preia compuşii care trebuie eliminaţi. Aproximativ trei sferturi din apă se află în interiorul celulelor, iar restul formează sângele, limfa şi lichidul interstiţial, care „scaldă" celulele.
Hrăneşte întreg organismul
Între exteriorul şi interiorul celulelor au loc schimburi de substanţe precum minerale, gaze şi glucoză. Transferul acestor elemente are loc prin diverse mecanisme, cum ar fi osmoza, difuzia sau transportul cu ajutorul unor „cărăuşi" specializaţi de la nivelul membranei.
„Aceste procese se desfăşoară după criterii deosebit de precise, prin care organismul a fost proiectat să simtă normalul şi anormalul compoziţiei chimice, presiunilor şi să se autoregleze", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea, specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Cluj. Un exemplu simplu de autoreglare este senzaţia de sete, intensificată de consumul de alimente sărate, ce reţin apa.
„În anumite situaţii însă, senzaţia de sete nu funcţionează perfect, şi astfel este nevoie ca lichidele să fie consumate în mod calculat, pentru a acoperi nevoile. O astfel de situaţie apare la vârstnici", atrage atenţia medicul nutriţionist.
Atunci când în spaţiul dintre celule se acumulează lichide în exces, apar edemele. Localizate fi