Doar două din cele 11 companii cu afaceri de zeci de milioane de euro pe care criza le-a împins în insolvenţă în 2009 au reuşit să treacă de primul hop - aprobarea planului de reorganizare de către creditori. Cât de aproape sunt însă Flanco şi Leonardo de ieşirea din insolvenţă?
O companie poate parcurge drumul de la reorganizare la ieşirea din insolvenţă în 3-4 ani, dar retailerii care pariază pe supravieţuirea businessului vor să grăbească procesul pentru a recăpăta încrederea furnizorilor, spun experţii în insolvenţă.
Reţeaua de magazine de electrocasnice Flanco, scoasă la vânzare de către băncile-creditoare, ar putea intra în istoria insolvenţei cu cea mai rapidă redresare a unui business de zeci de milioane de euro. Compania a anunţat recent că planul său de reorganizare, care prevede ieşirea din insolvenţă în maximum şase luni, a fost votat de creditori. Pasul decisiv depinde acum de manageri şi de cât de atractivă va fi compania pentru un investitor nou, cu lichidităţi.
Ce paşi mai sunt de urmat până la redresarea totală?
Până la redresarea totală a businessului, care reprezintă de fapt ieşirea din insolvenţă, compania trebuie să-şi achite însă toate datoriile pe care s-a angajat să le plătească prin planul de reorganizare.
În faza reorganizării după planul votat de creditori, cel mai important lucru este ca firma să nu mai acumuleze datorii, afirmă experţii în insolvenţă. "Pentru a reuşi să iasă din insolvenţă, o companie trebuie să evite acumularea de datorii noi. De aceea este important să-şi gestioneze foarte bine resursele, de exemplu să rămână strict cu numărul de angajaţi necesari pentru a-şi continua activitatea", spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor in Insolvenţă din România.
"În cazul Flanco, totul depinde acum de respectar