Soluţia "salvatoare" îmbrăţişată la Londra, Berlin, Madrid sau Bucureşti este văzută drept o decizie care aduce "o mai mare suferinţă umană", pe când investiţiile publice masive ar fi fost o şansă de redresare
Reducerile drastice de cheltuieli publice - văzute drept soluţia salvatoare în mai multe capitale europene, de la Dublin, Londra, Berlin sau Madrid etc până la Bucureşti - vor reprezenta "un dezastru" pentru Europa. Aceasta este opinia laureatului Nobel pentru Economie din 2001, Joseph Stiglitz.
Dacă măsurile de austeritate vor fi duse până la capăt aşa cum au fost anunţate, "cred că este probabil ca recesiunea să dureze mai mult şi ca suferinţa umană să fie mai mare", a avertizat Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York şi fost economist-şef la Banca Mondială.
Cu cât statele mari din UE insistă mai mult asupra reducerii cheltuielilor - state cu mari economii care au astfel de programe fiind Regatul Unit (UK), Germania şi Spania - cu atât este mai probabil ca întreaga Europă să sufere. Potrivit The Daily Telegraph, Stiglitz crede că austeritatea din ţări mai mici precum Irlanda nu poate influenţa întreaga Uniune, dar oferă o bună lecţie.
După mai bine de un deceniu de creştere economică, statul care îşi câştigase renumele de "Tigrul celtic" a fost lovit din plin de efectele crizei financiare de pe Wall Street, din septembrie 2008.
Pentru a preveni prăbuşirea sistemului bancar, Guvernul de la Dublin a garantat toate depozitele pentru persoane fizice şi firme şi, practic, a naţionalizat principalele bănci comerciale ale ţării.
Ulterior, valoarea pe burse a băncilor irlandeze a continuat să scadă, în ciuda banilor publici alocaţi pentru susţinerea lor. La sfârşitul lui 2008, Anglo-Irish Bank (AIB) avea să piardă 58% din valoare într-o singură zi, iar Bank of Ireland - 55%, pentru ca, săptămâna trecută AIB