În urma percheziţiilor derulate săptămâna trecută s-au descoperit două fabrici clandestine şi patru depozite
JTI: "Valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului"
Îmbogăţiţi peste noapte din contrabanda cu ţigări, având în vedere că pe piaţa neagră profitul ajunge şi de patru ori mai mare decât preţul cu care sunt cumpărate ţigările, traficanţii au ajuns să-şi ridice propriile fabrici, evitând astfel să fie prinşi la vamă în timp ce transportă coletele.
Procedeul a fost confirmat şi de unul dintre marii producători, Japan Tobacco International (JTI) România, potrivit căruia "valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului".
"Autorităţile trebuie, aşadar, să-şi sporească eforturile de combatere a fenomenului, întrucât noile preţuri, mai ridicate, reprezintă un factor favorizant pentru creşterea pieţei negre. De curând au fost descoperite şi două fabrici ilegale, la Oneşti, unde se contrafăceau ţigarete, cu marcaje false de Moldova sau Ucraina, ceea ce arată că valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului", a declarat pentru Curierul Naţional, Gilda Lazăr, director corporate affairs al JTI.
Precizând că datele celui mai recent studiu Novel arată că piaţa neagră a scăzut la 21,3%, Gilda Lazăr evidenţiază faptul că, totuşi, "procentul mediu al contrabandei de la începutul anului este de circa 30%. Foarte ridicat, comparativ cu media din 2009, de aproximativ 20%". "Fiecare punct procentual cu care creşte contrabanda înseamnă o pierdere anualizată la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Pe parcursul anului 2009, piaţa neagră a cauzat pierderi pentru bugetul de stat de 500 milioane de euro", a mai spus directorul JTI.
"În absenţa unei metodologii unitare de calcul, valoarea ţigaretelor diferă de la un punct vamal la altul (putând merge de la 2