Cind cursele transoceanice ale secolului cincisprezece incepeau sa descarce armate spaniole in lumea noua, ele transportau ceva mult mai periculos decit mandria arsenalelor europene: o noua constelatie de boli, nemaintilnite pe aceste meleaguri. In mai putin de un secol, dupa un recensamant calculat retroactiv al continentului american, numarul locuitorilor scade de la 30 de milioane la 6 milioane. O populatie fara imunitate a fost o victima usoara in fata unor germeni necunoscuti. In final, genele aduse de peste ocean, odata patrunse in populatie prin casatoriile mixte, au adus rezistenta in populatie. Citeva generatii mai tirziu, lucrurile au ajuns la normal. Sau ceea ce era normal in epoca.
Citeva secole mai tirziu, un nou virus patrunde in lumea noua. Descoperit in 1937 in Uganda, rezident in Africa de aproximativ 1000 de ani, el poarta numele de West Nile virus.
#
Vara lui 1999, New York. Un mare numar de pasari moarte. In majoritate corbi. Desi neobisnuit, faptul nu pare suficient de important. Pina cind, pasarile incep sa moara si la gradina zoologica din Bronx. Exemplarele provin in exclusivitate din America sau Asia. Niciuna din Africa. La aceeasi gradina zoologica, o expozitie de gorile. Cozi de ore intregi. Mii si mii de vizitatori. Victime sigure pentru tintarii din apele poluate din imprejurimi.
Acelasi an, Israel. O epidemie de West Nile Virus. Mii de cazuri.
#
Cam acestea ar fi informatiile initiale in cazul in care invazia virusului West Nile ar sta la baza unui scenariu de roman politist. Evident, acestea sint datele esentiale, diluate la vremea respectica intr-o masa densa si impenetrabila de detalii. Nu e de mirare ca identificarea a durat luni de zile. Virusul nu fusese pina atunci raportat peste ocean. In plus, din punct de vedere microbiologic, nici recunoasterea lui nu era usoara.
Virusul West Nile face p