Pregătirea zahărului şi temperatura cuptorului sunt două elemente-cheie pentru reuşită.
Bezelele sunt delicioase, dar au reputaţia de a fi un desert dificil de preparat, în ciuda faptului că se folosesc doar două ingrediente: albuş de ou şi zahăr. Totuşi, atât timp cât respectaţi câteva reguli simple, veţi reuşi să faceţi bezele perfecte. Aveţi nevoie de echipament curat, zahăr de bună calitate şi, cel mai important, o temperatură scăzută a cuptorului.
Curăţaţi urmele de grăsime
Una dintre regulile de aur ale preparării bezelelor este că toate uneltele pe care le folosiţi trebuie să fie extrem de curate, fără nici o urmă de grăsime. În caz contrar, va fi mai dificil să obţineţi spuma potrivită. Înainte de a bate albuşurile, frecaţi bolul pentru mixer cu o jumătate de lămâie, pentru a elimina orice urmă de grăsime. În acest fel, evitaţi ca bezelele să se transforme într-un eşec încă de la primii paşi. Mai există câteva trucuri pe care un bucătar experimentat le foloseşte pentru a-şi mări şansele de a obţine o spumă rigidă. Cea mai comună tehnică este să adăugaţi puţin acid, precum oţetul, sucul sau sarea de lămâie, după ce puneţi zahărul. Potrivit Larousse Gastronomique, acidul ajută bezeaua să devină „crocantă la exterior, dar pufoasă şi lipicioasă în interior". Zahărul tos este cel mai folosit pentru bezele - granulele mici se dizolvă uşor în amestecul spumos. Angela Nilsen, bucătar la revista BBC Good Food, a îmbunătăţit însă reţeta, folosind jumătate de cantitate zahăr tos şi jumătate glazură de zahăr. Bezelele astfel rezultate sunt mai uşoare, dar gustul te duce cu gândul la şerbet. O altă variantă bună este să folosiţi zahăr tos brun, care dă bezelelor o aromă caramelizată şi o culoare aurie.
Folosiţi zahăr încălzit
Multe reţete recomandă adăugarea zahărului după ce albuşurile au fost bătute, altfel spuma nu va fi destul de