România se numără printre statele cu cea mai mică populaţie de cetăţeni străini din Uniunea Europeană (UE), respectiv mai puţin de unu la sută din totalul populaţiei. Sociologul Mircea Kivu (audio) explică: "pentru ca cineva să emigreze este nevoie ca locul în care doreşte să emigreze să îi ofere nişte oportunităţi faţă de cele pe care le are în prezent. Ori România fiind printre cele mai sărace ţări europene, dacă nu cea mai săracă, este greu să găseşti oameni pentru care România ar fi o ţară de destinaţie a migraţiei".
România se numără printre statele cu cea mai mică populaţie de cetăţeni străini din Uniunea Europeană (UE), respectiv mai puţin de unu la sută din totalul populaţiei.
Sociologul Mircea Kivu explică: "pentru ca cineva să emigreze este nevoie ca locul în care doreşte să emigreze să îi ofere nişte oportunităţi faţă de cele pe care le are în prezent.
Ori România fiind printre cele mai sărace ţări europene, dacă nu cea mai săracă, este greu să găseşti oameni pentru care România ar fi o ţară de destinaţie a migraţiei.
De fapt, cetăţenii din UE care trăiesc în România sunt în cea mai mare parte cadre de conducere, oameni care vin aici ca manageri ai multinaţionalelor şi mai puţin oameni obişnuiti care îşi caută un loc de muncă aşa cum fac românii care trăiesc în alte ţări.
Şefii din multinaţionale sunt în special tineri, trimişi de obicei în ţări mai puţin atractive unde îşi dau măsura capacităţii după care speră să fie promovaţi în alte ţări." Sociologul Mircea Kivu
România se numără printre statele cu cea mai mică populaţie de cetăţeni străini din Uniunea Europeană (UE), respectiv mai puţin de unu la sută din totalul populaţiei. Sociologul Mircea Kivu (audio) explică: "pentru ca cineva să emigreze este nevoie ca locul în care doreşte să emigreze să îi ofere nişte oportunităţi faţă de cele pe care le are în prezent. Ori R