Afecţiune care apare în special la vârstnici, artroza poate fi întâlnită şi la persoanele de 35-40 de ani, afirmă specialiştii. Dintre toate formele de reumatism, cea mai frecventă este artroza, afecţiune ce apare ca urmare a uzurii articulaţiilor din cauza vârstei înaintate sau a unor traumatisme.
Bolile reumatismale pot afecta atât articulaţiile coloanei vertebrale, cât şi articulaţiile periferice, cum sunt cele mici, ale mâinilor şi cele ale şoldurilor şi ale genunchilor (cele mai mari articulaţii ale corpului). Reumatismul care apare la nivelul genunchilor poate afecta deopotrivă tinerii, care-şi suprasolicită articulaţiile de la acest nivel, dar şi bătrânii, din cauza uzurii cartilajelor.
Specialiştii atrag atenţia că, în caz de reumatism, în primul rând este esenţială identificarea cauzei, pentru a se institui tratamentul corect. „Cauzele acestei afecţiuni pot fi multiple. Reumatismul poate fi de natură infecţioasă, ca urmare a prezenţei unui germen în cavitatea articulară sau a unui episod de bacteriemie (prezenţa în sânge a unor germeni). Deşi este o formă severă a bolii, tratamentul antibiotic administrat corect ajută la vindecare", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Astfel, boala reumatică poate fi asociată cu afecţiunile autoimune (cum sunt lupusul eritematos sau poliartrita reumatoidă), iar tratamentul în astfel de cazuri vizează atenuarea simptomelor bolii autoimune. „De asemenea, pot fi întâlnite şi formele de reumatism cauzate de formarea unor cristale de acid uric în ţesutul articular, cum este în cazul gutei", afirmă medicul Călin Ciubotaru.
Artroza, frecventă la bătrâni
„Durerea care se exacerbează în timpul mişcării, dificultatea în deplasare, limitarea gradului de mobilitate articular şi tumefierea (inflamarea) genunchiului anunţă apariţia artrozei", explică medicul Cătălin Codreanu, directorul Centrului