Datoriile totale ale companiilor intrate în insolvenţă în primele şase luni din an se ridică la 12 miliarde de lei (2,8 mld. euro), în creştere cu 40% faţă de valoarea de 8,5 miliarde de lei (2 mld. euro) înregistrată în prima jumătate din 2009, arată un studiu realizat de Raiffeisen Research.
Numărul intrărilor în insolvenţă s-a redus în primele şase luni din an, comparativ cu semestrul anterior când a fost înregistrat un vârf al deschiderilor de proceduri de reorganizare judiciară în rândul companiilor din România. Astfel, circa 1,7% din companiile active în economia locală erau la jumătatea anului în insolvenţă, faţă de 2,9% în 2009.
Consultanţii pun acest lucru pe seama intrării în vigoare a unor reglemenări noi în domeniul insolvenţei care permit companiilor aflate în dificultate financiară să evite declanşarea procedurii reorganizării judiciare prin înţelegeri cu creditorii săi. Cele două tipuri de înţelegeri, concordatul preventiv şi mandatul ad-hoc, au intrat în legislaţia românească de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.
Studiul Reiffeisen mai arată amploarea pe care a luat-o fenomenul insolvenţelor în criză: între septembrie 2008 şi iunie 2010, 5,9% din companiile active din economie au intrat în insolvenţă, aceste firme generând 3,5% din valoarea adăugată totală în economia reală. Spre comparaţie, în anul 2007 această contribuţie a fost de 0,3%.
Blocajul financiar a afectat în special companiile din industrie şi din sectorul construcţiilor, la polul opus situându-se serviciile.
Criza a generat şi creşterea ponderii companiilor mari în numărul total al firmelor intrate în insolvenţă cu 10 puncte procentuale, până la 33% în perioada 2009-2010.
"Începutul revigorării cererii de pe pieţele externe din acest an a dus la o îmbunătăţire a situaţiilor financiare ale companiilor din industria româneas