Contactul micilor bijuterii cu gingiile poate duce la rănirea acestor zone, la scăderea mobilităţii dinţilor şi, în timp, la căderea lor. Una din cele mai periculoase zone unde se face piercing (cercel) este limba, din cauză că este foarte vascularizată şi conţine numeroase bacterii ce cresc riscul de infecţii, mai ales la cei care nu se spală pe dinţi după fiecare masă.
De asemenea, contactul cu gingiile poate determina rănirea sau chiar retragerea gingiilor şi a osului gingival. „În timp, dinţii îşi pierd mobilitatea şi, în lipsa tratamentului, pot cădea", spune Sabina Miu, medic stomatolog la clinica Smile Dent din Bucureşti. Un alt pericol este afectarea nervilor limbii, amorţirea acesteia şi afectarea simţului gustativ. „Atingerea arterei linguale în timpul realizării piercingului este extrem de periculoasă. Dacă sunt afectate vasele de sânge poate apărea sângerare abundentă ce nu mai poate fi oprită decât prin coasere", afirmă Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Piercingul în buric, periculos pentru gravide
Vindecarea completă a limbii după un piercing lingual se produce după 2-3 luni. „Trebuie să se vindece canalul în care a fost inserată bijuteria, iar până atunci nu este recomandat să scoateţi sau să schimbaţi piercingul. Evitaţi în primele zile consumul de lactate şi de băuturi carbogazoase", mai spune Oana Clătici. Nici cerceii în buză nu sunt lipsiţi de riscuri. În timp, ei pot cauza apariţia unor granuloame care să degenereze în cancer de buză, mai ales la fumători. Piercingul în buric este periculos pentru femeile gravide, mai ales după a cincea lună de sarcină. Prin creşterea abdomenului, zona buricului va fi forţată, motiv pentru care este recomandată renunţarea la piercing. Cerceii în buric pot cauza infecţii cu streptococi şi stafilococi şi asta pentru că igiena este mai greu de păs