Musulmanii din Bucureşti şi-au început ziua prin plecăciuni la moscheea din apropierea Cimitirului Bellu, iar până diseară se vor mai ruga de cinci ori.
După prima slujbă, mulţi dintre credincioşii de confesiune islamică au venit la Cimitirul Musulman din cartierul Ghencea unde imamul Azis Osman a ţinut o altă slujbă în cinstea eroilor căzuţi la datorie, dar şi a celorlalţi musulmani îmormântaţi aici.
Cu mâinile întinse pentru rugăciune, musulmanii au urmat ritualul tradiţional după care se vor întoarce acasă pentru a fi alături de cei dragi.
Sărbătoarea ţine trei zile
După ce au postit timp de aproape o lună şi s-au abţinut pe timpul zilei de la mâncare şi băutură, musulmanii se vor putea aşeza la mesele îmbelşugate, în măsura posibilităţilor. În prezent în Capitală trăiesc aproximativ 3.000 de musulmani, iar la nivel naţional numărul acestora este de aproape 100.000. Mulţi dintre ei încearcă să respecte tradiţia prin rugăciune, dar şi prin vizite la neamuri.
„Astăzi începe Bairamul de zahăr, cu dulciuri, copiii umblă din casă în casă să colinde şi primesc daruri. Familia se adună la masă şi se servesc mâncăruri tradiţionale”, ne-a explicat Mustafa Mehmet (86 de ani). Baclavale, sarailii, fructe glasate, halviţă şi plăcinte din carne de oaie şi vită sunt printre delicatesele cu care se ospătează musulmanii în acest zile.
„Nu am putere să mai fac baclavale. Făceam când eram mai tânără. Sărbătoarea este mare la noi pentru că ne rugăm şi ne vizităm neamurile”, a spus şi Hashime Gârlan (85 de ani).
Ramazan Bairamul a început de astăzi, înainte de ivirea zorilor şi va ţine trei zile, iar bărbaţii au mers la moschee ca să se roage pentru un an îmbelşugat, pace, sănătate şi fericire.