Pentru cei însetaţi de cultură şi arhitectură deosebită, oraşul-capitală a Spaniei promite să le satisfacă orice pretenţie, iar pentru cei doar însetaţi... sangria curge în valuri. Ei bine, n-o fi Madridul aşezat la malul unei mări, însă pentru o vacanţă târzie e destinaţia ideală.
Ajungeţi uşor şi confortabil la Madrid. Cel puţin trei curse aeriene pe zi vă aduc în capitala spaniolă în aproximativ trei ore şi jumătate. Preţurile sunt bune dacă rezervaţi din timp atât la cursele de linie, cât şi la chartere sau companii low cost. Însă cu siguranţă când veţi citi acest articol, vacanţa la Madrid e deja stabilită, plătită şi aşteptată cu şi mai mare nerăbdare. Sau... vă aflaţi deja acolo, caz în care o să mă grăbesc să trec în revistă atracţiile locului.
În primul rând vă avertizez că veţi întâlni foarte mulţi români la Madrid. Lucru şi bun, şi rău. Rău, pentru că mulţi dintre ei au un caracter mai puţin onorabil. Bun, pentru că şi mai mulţi dintre ei sunt oameni de treabă, muncitori, bine integraţi în societatea spaniolă, politicoşi şi gata oricând să vă dea un sfat sau să vă indice o direcţie. Cu siguranţă, vă veţi simţi ca acasă la Madrid.
Acum, ce e de văzut? Uşor-uşor, zic să începeţi cu Palatul Regal, să admiraţi şi să vizitaţi locul şi mai ales să visaţi la regi, regine şi infante. Treceţi apoi pe la Teatrul regal şi faceţi o poză şi Operei - clădire ce a fost ridicată în 1850. Odihniţi-vă puţin în parcul Buen Retiro (amenajat în 1631), daţi o raită şi pe la Biblioteca Naţională (o altă bijuterie arhitectonică datând din 1712) ce păstrează arhivele Spaniei şi faceţi o excursie pe firul istoriei la muzeul de arheologie. După care vă rămân trei obiective mari şi late pe lista „de văzut". E vorba de trei muzee de artă extraordinare pentru care merită sacrificate 2-3 zile din concediu: Muzeul Prado (cu cea mai valoroasă colecţie de artă d