Un studiu realizat pe baza unor sondaje Gallup plasează România pe locul 142 din 153 de ţări la capitolul altruism. Sociologii autohtoni spun însă că mitul românului generos rămâne în picioare. Sursa: AFP Photo
Doar 14% dintre români au dat bani în scopuri caritabile în ultima lună şi doar 28% au ajutat persoane pe care nu le cunosc, potrivit studiului "World Giving Index".
Realizat de organizaţia caritabilă britanică Charities Aid Foundation (CAF), pe baza sondajelor Gallup efectuate în centrele urbane din 153 de ţări, studiul mai arată că numai un român din 20 s-a implicat în acţiuni de voluntariat, România ocupând locul 142 în topul CAF, la egalitate cu Rwanda. Bulgaria este mai sus cu o poziţie, iar la coada clasamentului se situează - după România - Bangladesh, China, Lituania, Grecia, Serbia, Ucraina, Burundi şi Madagascar.
Australienii şi neozeelandezii, cei mai altruişti
Primele două poziţii din "World Giving Index" sunt ocupate de Australia şi Noua Zeelandă.
Circa 70% dintre australieni şi 68% dintre neozeelandezi au făcut donaţii, iar pe ansamblu, procentul altruiştilor atinge în ambele state nivelul de 57%. Aproape la fel de generoşi sunt canadienii (56%), irlandezii (56%), elveţienii (55%), americanii (55%), olandezii (54%) şi britanicii (53%).
La nivel global, o cincime dintre cele 195.000 de persoane chestionate s-au implicat în acţiuni voluntare, aproximativ o treime au dat bani în scopuri caritabile şi 45% au ajutat un necunoscut în ultima lună, scrie cotidianul britanic "The Guardian".
Fericiţii donează mai des decât bogaţii
Potrivit studiului CAF, legătura dintre generozitate şi fericire este mai puternică decât cea dintre generozitate şi bogăţie. În concluzie, donaţia este mai degrabă un act emoţional decât unul raţional, subliniază experţii Charities Aid