Ministerul Muncii a elaborat, sub semnătura fostului ministru Şeitan, chiar înainte de remaniere, un proiect de ordonanţă de urgenţă (publicat pe site-ul instituţiei) prin care persoanele cu handicap devin o categorie inferioară, supusă unor obligaţii cetăţeneşti umilitoare.
Nota de fundamentare a ordonanţei, care modifică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, spune nici mai mult, nici mai puţin decât că persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice sunt obligate să-şi remedieze deficienţele, în caz contrar fiind supuse unor sancţiuni: "Prezentul proiect de act normativ stabileşte o serie de obligaţii pentru persoana cu handicap, care să faciliteze remedierea deficienţelor funcţionale şi să contribuie la integrarea socială şi în muncă a acesteia. În acest context, pentru atingerea scopurilor menţionte, în caz de neîndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap, trebuie reglementat şi un set de sancţiuni". Cu alte cuvinte, persoanele respective trebuie să se vindece, să-şi refacă membrele amputate, auzul şi văzul, altfel fiind buni de plată, căci ordonanţa instituie amenzi între 6.000 şi 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor sale. În afară de amenzile prevăzute, în cazul în care persoanele cu handicap nu respectă obligaţiile, li se suspendă ajutorul social primit de la stat.
În plus, persoanele cu handicap sunt obligate să stea 24 de ore din 24 la dispoziţia "organelor" statului, să se prezinte din proprie iniţiativă la control pentru reevaluarea gradului de handicap cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, să se prezinte la control şi, când sunt chemate de autorităţi, să aducă la cunoştinţă direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor munic