Litoralul bulgăresc a devenit tentant pentru românii care vor să-şi tragă o casă de vacanţă la un preţ rezonabil. Agenţiile imobiliare promovează în România oferte tentante de apartamente şi case situate pe ţărmul vecinilor, lângă graniţa cu România, la preţuri între 28.000 şi 55.000 de euro. Multe dintre acestea sunt situate în zona Cavarnei, odinioară un centru comercial relativ important al României Mari. M-am dus să văd dacă noii proprietari care campează acolo vor găsi vreo urmă din cultura lor.
Am ajuns imediat după ce se terminase un festival de rock, la care participaseră multe trupe tari din lume. Printre mulţimea de puşti cu tricouri negre şi plete, care mai zăceau uşor mahmuri prin Piaţa Centrală a oraşului, erau unii care vorbeau româneşte. Nu erau localnici, veniseră de la Buzău să vadă cum cântă Kreator, aşa că nu mi-au suscitat prea tare simţul jurnalistic şi i-am lăsat în pace.
"Bunicii români, io nu!" Am presupus că o să găsesc ceva urme ale administraţiei româneşti în vechiul port. Din centru e destul de alambicat de ajuns acolo. Am întrebat pe englezeşte un cetăţean de vreo 60 de ani călare pe o bicicletă. S-a uitat lung la maşina noastră cu număr de Bucureşti şi a zis într-o românească foarte aproximativă: "Mare, port?! Jos, stânga, dreapta, stânga!". Am crezut că aveam noroc şi am găsit o legătură cu o eventuală comunitate românească. L-am chestionat iar, dacă e român. A răspuns: "Bunicii fost, io nu mai. Nu prea români aici. Io ştiut cuvinte bunici".
Potentatul şi dezastrul. Vechiul port arată ca după un tsunami. Clădirile administraţiei şi ale căpităniei, unde altădată se tranzacţionau mărfuri şi se puneau la cale afaceri mari, sunt aproape în întregime ruinate. Iniţial somptuoase, acum ele nu mai au acoperişuri şi nici uşi. În interiorul lor au crescut copaci, semn că sunt lăsate în părăsire cam de când a căzut