Previn bolile cardiovasculare, prin conţinutul de resveratrol, şi au efect antianemic datorită cuprului. Pentru persoanele cu o greutate normală, strugurii au numai beneficii. Cei care suferă de obezitate trebuie să-i consume cu moderaţie din cauza numărului crescut de calorii.
O cură de struguri combate cu succes oboseala, hidratează şi detoxifică organismul. Conţin 75% apă şi concentraţii crescute de vitamine C, K şi B6. Ca toate fructele, sunt bogaţi în potasiu, dar, în plus, conţin şi cantităţi importante de cupru. Cresc diureza şi previn constipaţia.
Unul dintre cele mai spectaculoase merite ale strugurilor a fost observat analizând consumul de vin în rândul populaţiei franceze.
Scad riscul de ateroscleroză
Studiile franţuzeşti au asociat consumul moderat de vin roşu cu scăderea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare. Responsabili pentru acest efect sunt polifenolii din coaja strugurilor, printre cei mai cunoscuţi fiind resveratrolul şi quercitina.
Potrivit specialiştilor, aceşti antioxidanţi întârzie fibroza cardiacă şi au efect protector asupra pereţilor vaselor de sânge, scăzând riscul de tromboză şi de ateroscleroză.
Resveratrolul, cheia longevităţii
Unul dintre efectele benefice ale resveratrolului ţine de faptul că amplifică activitatea unei enzime, superoxid dismutaza (SOD), menţinând astfel organismul tânăr. Nivelul acestei enzime în sânge oferă informaţii despre vârsta reală a organismului. SOD stimulează procesele de reparare celulară, necesare după expunerea la diverşi factori agresori, precum ultravioletele.
În plus, testele de laborator arată că resveratrolul şi quercitina previn cancerul, prin faptul că scad capacitatea de proliferare a celulelor canceroase şi inhibă formarea de vase de sânge în interiorul tumorii.
Atenţie, diabetici!
Strugurii conţin un procent mare de zahăr, de ace