Noua cotă de TVA a determinat, în prima lună după majorare, o creştere a încasărilor la buget din această sursă cu 25% comparativ cu media veniturilor din lunile anterioare, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. "În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lună de la implementarea TVA arată că veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decât veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Majorarea TVA de la 19 la 24% a însemnat o creştere practic cu 26 de procente, încasările sunt cu 25% mai mari faţă de media lunilor anterioare, deci suntem oarecum în grafic, dar la capitolul colectare şi evaziune fiscală aş ruga să se aibă în vedere că este o prioritate majoră", a spus Boc, în şedinţa de ieri a Guvernului.
În primele şapte luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei.
Pe venituri, creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% fiind reflectată începând cu august
Pe de altă parte, tot în cadrul şedinţei de ieri premierul i-a cerut ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, să trateze cu seriozitate procesul de restructurare a administraţiei centrale şi să reorganizeze ministerul, arătând că în această instituţie nu a fost efectuat încă un astfel de proces. "Mai sunt ministere care nu au făcut procesul de restructurare şi mă refer aici la Ministerul de Finanţe, unde nu s-a făcut încă niciun proces de restructurare, motiv pentru care vă solicit, domnule ministru, să luaţi foarte în serios acest lucru şi să îl continuaţi", i-a spus Boc ministrului de Finanţe.
Gheorghe Ialomiţeanu a fost numit săptămâna trecută în funcţia de minis