Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a crescut în iulie pentru a noua lună consecutiv, dar ritmul s-a temperat la 2,3% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.
În primele şapte luni, creşterea producţiei industriale a fost de 5,3% în serie brută, respectiv 4% în serie ajustată sezonier. Faţă de luna iunie însă evoluţia nu a fost deloc îmbucurătoare, producţia industrială scăzând atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată sezonier, cu 2,3%, respectiv 0,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
"Cifrele referitoare la sectorul industrial relevă faptul că industria începe să dea semne de oboseală şi ne aşteptăm ca industria să îşi încetinească dinamica de creştere în lunile următoare, ca urmare a deteriorării continue a aşteptărilor agenţilor economici şi a revenirii lente a principalilor nostri parteneri comerciali externi", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali se datorează în cea mai mare măsură cererii externe, principalele industrii care produc în acest moment pentru export fiind industria auto şi cea petrochimică.
Industria nu are însă suficientă forţă pentru a trage de una singură economia din recesiune, în timp ce consumul intern rămâne foarte slab. Nici pentru ţările care au revenit pe creştere economică, luna iulie nu a venit cu veşti foarte bune în privinţa producţiei industriale.
Producţia industrială a celei mai mari economii europene, Germania, a înregistrat o creştere marginală de doar 0,1% în iulie, faţă de luna precedentă, după o majorare de 0,6% în iunie.
Alexander Koch, vicepreşedintele departamentului de research al UniCredit Bank, susţine însă că cifrele mai slabe privind producţia industrială în perioada de vară nu ar trebui privite nefevorabil. "O mică p