Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în faţa leului, urcând peste pragul de 3,35 lei, ceea ce le complică şi mai mult efortul de a rambursa ratele la credite celor care au mizat pe această valută în anii trecuţi.
Cursul francului elveţian calculat de BNR a urcat ieri la un maxim istoric de 3,3504 lei, marcând o apreciere de peste 14% faţă de moneda naţională în ultimele trei luni. Clienţii băncilor cu credite în franci au asistat de la începutul anului la o creştere constantă a cursului, din ce în ce mai accelerată, resimţind astfel materializarea riscului de curs de schimb multă vreme ignorat. Circa 10% din creditul de retail este în franci elveţieni, dobânzile mai mici decât la euro acţionând ca un magnet mai ales în perioada 2007-2008. Şi cotaţiile externe au atins ieri un vârf istoric de 3,3449 lei pentru un franc.
Veştile nu sunt bune, întrucât analiştii consideră că francul elveţian va rămâne atractiv în perioada următoare. "Perpetuarea volatilităţii ridicate pe pieţele financiare şi imaginea de soliditate a economiei elveţiene vor întări probabil imaginea francului ca un activ sigur", spune Ingo Jungwirth, analist în cadrul Raiffeisen Bank la Viena. El anticipează că francul se va întări la un curs de 1,25 franci/euro până la sfârşitul anului, de la nivelul actual de 1,28 franci/euro. La începutul anului, un euro valora 1,48 franci. Dificultăţile la rambursare încep să se vadă şi în creştere accelerată a restanţelor. Restanţele acumulate de populaţie la rambursarea creditelor în alte monede decât leul, euro sau dolarul (categorie în care francul elveţian reprezintă grosul) au crescut de peste şapte ori, raportat în lei, în ultimul an, urcând în iulie la 495 mil. lei (116 mil. euro).
Doar puţini se mai pot refinanţa
Chiar dacă riscul de curs valutar se dovedeşte