Comercianţii de legume din Piaţa Centrală cât şi cei din pieţele de cartier, spun că, în general, anul acesta au vândut gospodinelor în medie între 3 şi 5 kilograme de legume pentru murăturile de iarnă
Situaţia economică actuală a afectat şi aşa-zisa tradiţie a giurgiuvenilor de a pune murături pentru iarnă, sau de a face bulion. Potrivit comercianţilor din pieţele oraşului, vânzările la legumele de sezon au scăzut în toamna lui 2010 de aproape trei ori faţă de 2009. Oamenii fie nu mai pun deloc murături, fie cumpără câteva kilograme de roşii, castraveţi, ardei sau varză, şi le conservă în câteva borcane ce teoretic ar trebui să rămână nedesfăcute până la Sărbători.
Petronela Vieru, comerciant în Piaţa Centrală, spune că anul aceasta, în cazul său, cea mai mare cantitate de legume vândută nu a depăşit 10 kilograme la o singură persoană. „ Vânzarea merge foarte greu, de fapt am ajuns să vindem mai nimic, ni se strică foarte multă marfă. Faţă de anii trecuţi, nici pe sfert nu mai dăm. Nu ne mai scoatem banii pe producţie. De cele mai multe ori, vin şi iau câte două sau trei roşii, ardei sau castraveţi, cu ruşine, pentru că nu mai au bani”, subliniază femeia.
Cămările, aproape goale
Nu stau mai bine la capitolul vânzări de legume nici comercianţii din pieţele de cartier, respectiv cea de la Policlinică şi piaţa din Tineretului, deşi aici preţurile sunt mai mici. Se mai întâmplă câte o minune, atunci când trece vreun bucureştean care cumpără mai mult, având în vedere că preţurile la legume în Capitală, pot fi chiar de trei ori mai mari. „Ne spun oamenii că dacă noi dăm roşiile cu un leu sau doi, la Capitală sunt de două ori mai scumpe, sau chiar de trei ori”, afirmă Caterina Cotorea, comerciant în piaţa de la Policlinică.
Vânzătorii de legume susţin că cele care se străduiesc totuşi să păstreze tradiţia murăturilor pentru iarnă,