Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) se confruntă în aceste zile cu o situaţie mai puţin obişnuită. Zeci de copii care au studiat în ultimii ani în alte ţări se repatriază şi depun cereri pentru a-şi continua studiile în Arad.
Este vorba despre elevi care au locuit cu părinţii lor plecaţi la muncă în Spania, Italia sau Portugalia şi care au învăţat până acum în aceste ţări. „Semnăm în fiecare zi numeroase cereri de recunoaştere şi echivalare a studiilor făcute în străinătate. Cei mai mulţi sunt copii din ciclul primar şi gimnazial care vor să continue şcoala în ţară, după ce atât ei, cât şi părinţii lor s-au întors acasă”, a declarat pentru Adevărul de Seară Arad, Mirela Aldescu, inspector general ISJ Arad.
Reîntoarcerea copiilor în sistemul de învăţământ românesc este îngreunată de faptul că echivalarea studiilor şi înscrierea în anii de studiu corespunzători se fac pe principiul vârstei copilului şi nu în funcţie de cunoştinţele dobândite, iar în fişa matricolă nu se trec note pentru anii în care elevul a studiat în altă ţară, pentru că nu corespund calificativele acordate în România.
„În cele mai multe cazuri, reintegrarea şcolară a acestor elevi e dificilă, pentru că materiile studiate diferă de la o ţară la alta. În Spania, de exemplu, programa e cu totul alta şi se pune accent pe practică”, mai explică Mirela Aldescu. În urma repatrierii a zeci de elevi arădeni, numărul şcolarilor a rămas acelaşi ca şi anul trecut, adică aproximativ 70.000 de elevi.