ProducŢia industrială din cele mai importante state din Europa Centrală şi de Est a postat evoluţii anuale pozitive în iulie, dar în unele state s-a mai temperat comparativ cu luna anterioară.
Avansul producţiei industriale din Cehia a încetinit la 5,3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, de la 9% în iunie, potrivit Biroului de Statistică de la Praga. Producţia industrială ajustată sezonier a crescut cu 10,6% an la an. Lună la lună, producţia ajustată sezonier a avansat cu doar 0,3%. Valoarea comenzilor noi a crescut cu 10,6% an la an, în timp ce comenzile din afara graniţelor ţării au fost cu 11,9% mai multe.
Nici Ungaria nu s-a lăsat mai prejos. Avansul anual al producţiei industriale în iulie a fost de 9%, potrivit datelor preliminare făcute publice de Biroul Central de Statistică. Ajustat sezonier şi la numărul de zile lucrătoare, indicele postează un declin de 1,1% faţă de luna anterioară.
Această scădere a fost a doua, după cea de 1,3% din februarie. În primele şapte luni ale anului volumul producţiei a fost cu 9% mai mare decât în perioada similară din 2010.
Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune şi singurul membru al UE care nu a căzut pradă recesiunii, a anunţat pentru luna iulie o creştere a producţiei industriale de 10,3%, comparativ cu perioada similară a anului 2009. Indicatorului a reuşit să se menţină într-un trend ascendent în ultimele trei luni, creşterea depăşind de fiecare dată 10%. În iunie, avansul a fost de 14,3%.
Totuşi, cele mai recente date publicate de Biroul de Statistică nu au reuşit să atingă estimările, de 12,6%. Acest lucru s-a datorat în principal faptului că luna a avut mai puţine zile lucrătoare, a spus Monika Kurtek, economist la BHP, bancă cu sediul în Varşovia.
România a avut la acest capitol cea mai dezamăgitoare evoluţie. Astfel, producţia industrială a scă