Pentru a beneficia de bani UE, România trebuie să se concentreze pe coridoarele europene
Nu avem nicio şansă să lucrăm la A4 şi A5 cu actualul buget multianual al Uniunii
România are cea mai subdezvoltată reţea de autostrăzi dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene, având ceva mai mult de 320 de kilometri de autostradă, în timp ce, dintre vecinele noastre, Ungaria are peste 2.000 km de coridoare europene, iar bulgarii au un plan de 570 de kilometri de drumuri dintre care 200 de autostrăzi până în 2013, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare poloneză PMR. Potrivit analiştilor PMR, piaţa construcţiilor pe drumul din Europa Centrală va trece de pragul de 15 miliarde de euro, dar şi nivelul bugetat de Uniunea Europeană, prevăzut în perioada 2007-2013. "Cheltuielile pentru construcţia de infrastructură rutieră ar putea creşte considerabil, în zona Europei Centrale, în următorii ani. Din cauza proiectelor supradimensionate, nu ne aşteptăm ca toate proiectele să intre în bugetul prevăzut de Uniunea Europeană, în intervalul 2007-2013. Cel mai probabil acestea îşi vor afla dezvoltarea finală în bugetul european destinat infrastructurii rutiere prevăzut pentru perioada 2014-2020, extrem de important pentru ţările din regiune care nu vor termina la timp ce au plănuit", au declarat într-un comunicat, remis Curierului Naţional, reprezentanţii PMR.
Avem planuri, dar nu şi şanse de reuşită
Potrivit companiei de cercetare, România trebuie să se concentreze pe coridoarele europene, notând că autorităţile sunt deja axate pe acestea, în timp ce pe lista preocupărilor se mai află completarea autostrăzilor A1, A2 şi A3.
De asemenea, compania poloneză a observat şi planurile legate de A4 şi A5, dar care nu au nicio şansă să fie terminate, în actualul buget al Uniunii. "România are cea mai mică reţea de autostr