În decembrie 2008, ING a demarat în România un proiect pilot, pe şase luni, pentru a testa mobile payments prin NFC (near field communication). În Olanda, Rabobank, ING şi ABN.Amro împreună cu operatorii KPN, Vodafone şi divizia T-Mobile a Deutsche Telekom au anunţat azi formarea unei companii joint-venture pentru dezvoltarea sistemului de plată la comerciant cu telefonul mobil. Potrivit unui comunicat al celor şase companii, până în 2012, olandezii vor putea plăti cu telefonul mobil la terminalele point-of-sale din diverse magazine. Cartela SIM a telefonului va conţine totodată software de securizare a plăţilor, similar cu cel folosit acum în tranzacţiile pe internet.
În decembrie 2008, 500 de clienţi ING au primit telefoane Nokia 6212 pentru a face mici plăţi cu terminalul. Existau 25 de puncte, în Bucureşti, în care se puteau face microplăţile (suma maximă era de 80 de lei). Aparatele cu care comunica telefonul pentru plată se găseau la farmacii Sensiblu, la Hollywood Multiplex şi la Inmedio.
Mobilul are un SIM cu cip special, sistemul Maestro Payment, o aplicaţie dedicată (cu securizare, PIN). Practic, nu trebuie decât să apropii celularul de un punct al aparatului de plată (distanţa de comunicare între dispozitive este de maximum 4 cm).
Încărcarea contului din telefon se face prin GPRS, valoarea maximă din portofelul electronic fiind atunci de 1.000 de lei. Sumele sunt mici tocmai pentru a descuraja infracţiunile.
Japonia are deja un astfel de sistem implementat, iar mai multe bănci şi grupul Visa au un proiect similar în SUA.
În decembrie 2008, ING a demarat în România un proiect pilot, pe şase luni, pentru a testa mobile payments prin NFC (near field communication). În Olanda, Rabobank, ING şi ABN.Amro împreună cu operatorii KPN, Vodafone şi divizia T-Mobile a Deutsche Telekom au anunţat azi formarea unei companii joint-ven