Guvernul îşi menţine angajamentul de a revizui ordonanţa privind conctractele de credit ale consumatorilor, astfel încât să fie asigurată legislaţia europeană, în special în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit variantei finale a scrisorii către FMI."Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa ratelor de dobândă pentru contractele privind creditele consumatorilor, astfel încât să fie asigurată respectarea în întregime a leg
Guvernul îşi menţine angajamentul de a revizui ordonanţa privind conctractele de credit ale consumatorilor, astfel încât să fie asigurată legislaţia europeană, în special în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit variantei finale a scrisorii către FMI.
"Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa ratelor de dobândă pentru contractele privind creditele consumatorilor, astfel încât să fie asigurată respectarea în întregime a legislaţiei europene, în special în ceea ce priveşte non-retroactivitatea", se arată în scrisoare.
Senatul a aprobat, miercuri, fără niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, decizia fiind luată cu 66 de voturi pentru şi o abţinere.
Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declanşat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atât din cauza nemulţumirilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitor puncte neclare din legislaţie.
Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezintă modul de calcul a ratelor la creditele cu dobânzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie să aibă ca referinţă exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adaugă o rată fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, băncile pot să me