Cele 9 fonduri de pensii cu activitatea pe Pilonul II aveau, la sfarsitul lui august, 5,09 milioane de participanti (contributori) la pensiile private obligatorii inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), in crestere cu 0,39% fata de 31 iulie 2010.
In calculul acestor statistici, sunt luate in considerare persoanele care au primit in contul de pensie privata cel putin o contributie incepand cu luna mai 2008, odata cu lansarea sistemului de pensii private.
In cadrul Pilonului II, fondul ING continua sa controleze peste o treime din piata pensiilor private de pe Pilonul II, cu active de 1,45 miliarde de lei la finalul lui august. Pe locul al doilea se afla AZT Viitorul Tau, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu active de 867 milioane de lei si fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 299 milioane de lei.
Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. In 2010, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.
Conform calendarului initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii private in Romania, nivelul cotributiei urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an in cazul Pilonului II, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.