Francul elveţian "a sărit în aer" şi a devenit cea mai grea povară pentru est-europenii cu credite. În Ungaria echivalentul în monedă locală al unei rate la un credit în franci elveţieni a crescut cu 60% din 2008 până acum.
"M-am uitat luna trecută pe desfăşurătorul ratelor de credit şi aproape am leşinat. Creditul ipotecar pe care trebuia să-l restituim iniţial era de 13,5 mil. forinţi (circa 47.000 de euro, n. red.), iar acum mai trebuie să mai dăm încă 16,5 mil. forinţi (57.000 de euro). Şi am plătit rate timp de aproape doi ani", mărturiseşte disperat Zoltan Tamasi, un grafic designer din Ungaria care a preferat creditele în franci în 2008, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.
Ratele lunare pe care este nevoit să le plătească au sărit de la 70.000 (244 de euro) la 110.000 de forinţi (384 de euro) în prezent. Şi nu este singurul în această situaţie. În Ungaria, două treimi din împrumuturi erau denominate în valută la nivelul trimestrului întâi şi din acestea, peste 34% erau contractate în franci elveţieni. Problemele ar putea continua pentru maghiarii debitori în moneda elveţiană, având în vedere că forintul a pierdut anul acesta peste 22% din valoare în faţa francului.
De altfel, situaţia din Ungaria este cea mai dramatică pentru că forintul a atins un minim record faţă de francul elveţian (220 forinţi/franc). Majoritatea creditelor au fost contractate însă pe vremea când paritatea era de 140-160 forinţi/franc.
În această ţară, aprecierea monedei elveţiene "va avea implicaţii masive asupra gospodăriilor; acestea vor simţi primele impactul", declara la sfârşitul lui august pentru cotidianul The Wall Street Journal, Luis Costa, strateg pe Europa Centrală şi de Est în cadrul Citigroup. "Însă o parte din acest impact va fi resimţit şi de bănci, pentru că vor fi nevoite să-şi majoreze provizioanele pentru credi