Miza conflictului dintre banci si clienti pe marginea comisioanelor din contractele de credit ar putea sa fie tocmai supravietuirea lor. Din cauza numarului mare de credite neperformante din ultimii doi ani, pierderile bancilor au ajuns atat de mari incat chiar declansarea unui simplu proces ar putea sa le aduca falimentul.
Pierderile pe care le au din cauza rau-platnicilor sunt recuperate deocamdata prin comisioane de risc impuse celor care inca mai pot sa isi plateasca datoriile, si nu prin bani de la investitori sau polite de asigurare.
"Aceste comisioane sunt puse acolo de fapt ca un fel de plasa siguranta pentru ca banca stie inca din 2008 ca va ajunge sa declare aceste credite neperformante ca fiind pierderi. Adica va trebuie sa acopere cumva aceste pierderi. Bancile stiu din 2008 ca criza va face ca la un moment dat aceste credite neperformante sa fie atat de ridicate incat sa apara pierderi foarte ridicate. Si atunci cum sa rezolve problema asta? Nu prin banii investitorilor, nu prin polite de asigurare cum a facut Lehman Brothers cu AIG, ci prin comisioanele de risc. Solutie tipic romaneasca", a declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.
Totusi, momentul in care bancile vor fi nevoite sa isi recunoasca problemele si chiar sa intre in insolventa nu este departe.
"Bancile vor falimenta pentru ca multe sunt in faliment. Ar trebui sa incepem sa ne intrebam cum au rezistat aceste banci timp de doi ani cu astfel de credite neperformante. Oare cine este de vina ca le-a tinut in viata, desi erau in faliment inca din 2008. Sunt multe banci care sunt in situatie delicata si vor intra in faliment", ne-a explicat avocatul specializat in faliment si insolventa.
Situatia bancilor este atat de delicata incat si chemarea lor in instanta le poate aduce falimentul. Asta pentru ca ratele la credite ar urma sa fie sus